Funda goes to Warsaw

15:03 mareku 0 Comments

Eindelijk was het zo ver: Marijn en ik gingen samen met "onze" Bo naar Warschau om Funda Polen op te richten. We kwamen op zondagavond na een voorbeeldige LOT vlucht in Warschau aan.
Direct door naar bed, want morgen helemaal volgeplempt met afspraken.
Na de -tegenwoordig verplichte- sportactiviteiten stond ik onder de douche, waarbij ik me afvroeg wie het meeste water produceerde: ik of de vriendelijke Hans Grohe douchekop... Ik pakte een mooi groen flesjes met hupseflups "de bain". Door de frisse menthol geur drong al snel bij mij het besef door dat de vermeende douchegel in werkelijkheid de mondwater moest zijn...
Nou ja wel lekker fris geroken die dag en... gelukkig niet anders om de flesjes gebruikt

Eerst maar eens snel kantoorpanden bekeken: rijp en groen door elkaar. We hebben na alle voor- en nadelen zorgvuldig op een rij te hebben gezet voor een mooie kamer gekozen in de goudstraat, midden in het centrum. We huren dat net zo lang tot de business echt serieus wordt.

's Middags was een ander historisch moment: Marijn tekende het oprichtingscontract en vanaf dat moment mocht zij zich algemeen directeur van Funda Polksa Spol z.o.o. in oprichting noemen. (ik ben voor het eerst van mijn leven commissaris van een bedrijf - leuk hoor).

Daarna hadden we een afspraak met AWP, de software leverancier van de Poolse makelaars. Heel interessant en we spraken af om contact met elkaar te houden. We gingen ook nog even langs bij Trader een Pools zusje van viavia en zij publiceren online huizenadvertenties Kijk maar eens Trader huizen . Heb je ook gezien dat er zo'n 220000 advertenties van huizen op staan? Dat kan helemaal niet want zoveel worden er op jaarbasis helemaal niet verkocht Hoop verkochte rommel dus op de site. Tijdens het gesprek bleek al snel dat ze heel erg op print zijn gericht. Nou ja, je weet nooit. Warm houden dat contact dus.

's Avonds een diner met Tomas, de voorzitter van PREF Warschau. Hij is een fan van Funda, dus dat was een goed en constructief gesprek en een gezellige avond. (Hij was verkouden en dronk dus thee met veenbessensap, een bekende poolse remedie - )

De volgende ochtend (dit keer in een lekkere limoengeur) naar de PREF kantoren. Die bleken op het zelfde binnenplaatsje te zitten van een van de bekeken kantoren van gisterochtend. We hadden die niet gekozen vanwege het uitzicht op een dode duif en een pand met enorm achterstallig onderhoud (lees het valt bijna uit elkaar). Dat bleek natuurlijk nou juist het kantoor van de PREF te zijn.
Na vijf etages met de trap omhoog beklommen te hebben waren we klaar voor een heel goed lang gesprek met Marek de Voorzitter van de PREF, Gosia de directeur en Tomek (het IT bestuurslid). We spraken af dat we een samenvatting van het gesprek zullen maken en een intentie verklaring zullen opstellen voor verdere besprekingen. We sloten af met een gezellige lunch in een biertuin, met enorme wienerschnitsels.

Toen snel door naar het onderzoeksbureau dat momenteel een onderzoek uitvoert onder huizenkopers. Het zag er allemaal bijzonder professioneel uit en we kwamen er achter dat we nog minder Pools verstaan dan we al dachten.

Bo was de avond te voren al bezig geweest om al haar vrouwelijke charmes (en dan zijn er heel veel ) in de strijd te gooien om te trachten de funda url in polen te veroveren op een nederlandse jongen (een zekere Jeroen) die hem reeds had vastgelegd. Het ging haar heel goed af en die zelfde avond nog zou er een contract op tafel komen. funda.com.pl is dus een feit. NIET klikken, want er staat natuurlijk nog niks op.

We aten in het hotel (aziatisch, lekker) en hup onder de dekens.
De volgende ochtend tekenden we het huurcontract, moetsen langs de ING Bank voor het openen van een bankrekening en op naar het vliegveld terug naar Schiphol. Een intensieve, maar heel succesvolle trip.