Bijkomen met Ralf

17:07 mareku 0 Comments



Toen ik terug kwam heel vroeg in de morgen vond ik de nieuwste uitgave van Ralf Konig op mijn nachtkastje: Dschinn Dschinn, Der Zauber des Schabbar. Het is weer een geweldig boek. 's Avonds probeerde ik de Dschinn na te tekenen met Corel, hierboven zie je het resultaat... :-)

Ingo op televisie

08:47 mareku 0 Comments

Ingo - je weet wel van die weblog met die moeilijke naam, was gisteren op televisie bij het nieuwe programa van de VARA: nieuwslicht. Je kunt de uitzending nog steeds bekijken.

De laatste dage en wellicht de belangrijkste gesprekken...

16:52 mareku 0 Comments

Gisteravond toen we nog even bij het zwembad zaten na te praten haalde Bart zijn grote teen open aan de rand van het bad... Nu heeft hij een grote mooie blauwe pleister.

vanochtend gingen we op bezoek bij de voorzitter van de Maleisische NVM. Eric lim is zelf een hele grote makelaar en ok verantwoordelijk voor het ICT gebeuren bij de MIEA (Malaysian Institute of Real Estate Agents). Hij was direct bijzonder geinteresseerd in onze plannen en vroeg ons om meer informatie en informeerde of ik in februari het nationale congres zou kunnen toespreken over funda en internet.

Na dit gesprek hadden we een lunch met Rein Hermans, ja een nederlander, directeur van de ING hier. Hij vertelde ons meer over de hypotheek markt en het was leuk om met hem oude verhalen op te halen uit de tijd van Freeler en ING Bank. Het klikte direct en ook hij wil graag (als adverteerder) mee doen met funda.com.my. We spraken af contact te houden. overigens bleek hij bijna dagelijks op funda.nl te kijken - uit heimwee??

Snel door naar Dato Jeffrey Ng Tiong Lip. Eigenaar van het grooste project ontwikkelaarsbedrijf hier en - og belangrijker- voorzitter van de club van 1200 projectontwikkelaars. Hij begon heel voorzichtig en afstandelijk. Bart had me al gewaarschuwd een Dato (soort " Sir" ) vind met name vooral zichzelf heel belangrijk. Maar met elke zin van mij leek hij meer geinteresseerd en uiteindelijk vroeg hij ons of we een voorstel konden maken om de website van de Rehda (Real Estate and Housing Developers Assiciation Malaysia) te integreren in de nieuwe funda website. Tegen betaling zouden dan de ontwikkelaars hun projecten op funda willen plaatsen. Als hij een concreet voorstel zou krijgen, zou hij het inbrengen in de board. Dat klinkt wel heel erg goed!

Zeer tevreden kijken Bart en ik terug op alle gesprekken - met name die van vandaag. We hebben goede gesprekken gevoerd met mogelijke adverteerders, met technologie partners, met een mogelijke overname kandidaat (en zo een snelle start) en we hebben afspraken met de MIEA en de REHDA. Ik wist dat alles in azie snel ging, maar zo snel?

Vanavond vlieg ik terug en terwijl Bart alle zaken/cijfers nog eens op een rij zet, kan ik alle gesprekken nog eens verwerken. Ik heb er een goed gevoel over. Maar gevoel is niet genoeg - nu nog de business case rond maken. daar nemen we voldoende tijd voor. De eerste indrukken zijn echter goed.

Op bezoek bij de mogelijke concurrent

16:31 mareku 0 Comments


We begonnen vanochtend bij de MayBank (de grootste bank van Maleisie en een van de grootsten in de regio). We bleken zeer welkom, want in het kantoor zaten tien mensen te wachten op ons verhaal. Noreharizan Binti Masari (ja zeg dat maar eens snel drie keer achterelkaar!) was zeer geinteresseerd en het idee van een maandlastenindiator ging erin als koek. Of we gelijk een voorstel konden doen? Bart en ik verklaarden dat we eerst nog het businessmodel verder af moesten maken, maar dat we als we verder zouden gaan snel met een demo model terug zouden komen. Iedereen glimlachte blij. Op zich zijn ze wel druk bezig met internetbankieren, want ook hier -zoals zo vaak- slaan ze gelijk een hele fase over.

Hierna hadden we een afspraak met MSN, de grootste portal hier in het land. Ze waren net over op een nieuwe homepage (gebaseerd op www.start.com en RSS feeds. We spraken over mogelijke samenwerking en advertentiemogelijkheden op MSN (inclusief hotmail en messenger). We krijgen nog een pak met info van ze over de Maleisische internet markt en met name demografische kenmerken.

Buiten was het bloedheet (36 graden) en klam, maar we moesten verder ook al begaf de airco van Bart's auto het: zo hard had dat ding moeten werken...

Next stop: iproperty zo'n betje de enige huizenwebsite in Maleisie. Het bleken twee studenten te zijn die in Maryland gestudeerd hadden. Ze hebben totaal geen geld of andere middelen, maar zijn toch het verst gekomen. Amateuristme troef, maar wel passie. Ik dacht laten we gelijk de knuppel in het hoenderhok gooien en vroeg hoeveel de tent moest kosten. Ze hebben namelijk wel interessante contacten en een klantenbestand. van die vraag schrokken ze wel, maar ze waren ook direct geinteresseerd. Dt gaf mij een legitieme reden om hen allerlei details te vragen over hun operatie, die ze gelijk zonder horten of stoten allemaal direct aan ons doorgaven. Hoeveel klanten, welke marge, welke kosten alles, maar dan alles weten we inmiddels en dat geeft ons weer een goed beeld wat we zouden kunnen tegenkomen als we een opertaie hier beginnen. Nadat we afgesporken hadden dat ze ons nog even zouden weten hoeveel ze voor het bedrijf willen hebben, namen we vriendelijk afscheid.

Onderweg zagen we wee vele brommers waarvan de berijder zijn jas achtersevoren aan had - de nationale mode hier... (houdt de rijwind tegen en is tegen de 4 uur regen...) :-)

Idee voor het nieuwe funda kantoor!

11:22 mareku 0 Comments

Heel gebruikelijk hier en dus ook bij het kantoor van Ho Chin Soon research: de schoenen van de werknemers en de bezoekers staan voor de deur... Moeten we bij funda ook gelijk doen: scheelt Mary een stuk stofzuigen... :-)) Ook ideaal voor Mike want die loopt nu al meestal op blote voeten (toch maar schoenen kopen die goed passen ipv die met een designerlabeltje erop?)

De gesprekken beginnen

11:07 mareku 0 Comments

Vanochtend vroeg om 08:00 op pad voor de eerste afspraak: met TMnet, de maleise planet internet zullen we maar zeggen. Zij hebben 90% van de broadband markt in handen en kunnen ons waardevolle informatie geven over de markt en zijn natuurlijk belangrijk als partner en als mogelijke hostingpartij. We hadden een afspraak met Dr. Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek, general manager strategy en twee van zijn ondergeschikten een chinese en een maleise mevrouw. Het werd een interessant gesprek waarbij we leerden dat de internetmarkt hier groeid met 100% per jaar en dat de doelstelling van de regering is eind 2006 1,2 miljoen broadband aansluitingen te hebben. Telecom Malaysia is een heel groot concern en hebben ook in Indonesie, Ceylon, Pakistan etc grote netwerken. OOk leuk om te horen dat TMnet zeer geinteresseerd is in mogelijke content voor hun eigen portal: blue hippo. ZE zijn hier qua mobile telefonie heel ver en we spraken ook over mogelijke samenwerking op 3G gebied.

In de middag hadden we een lunchafspraak gepland met Rien Hermans, directeur van de ING hier. Zijn vrouw moest echter plots naar het ziekenhuis, dus hebben we dat maar verschoven... Wel de telecomtoren in geweest en en mooi uitzicht op KL gehad.

In de middag een afspraak met Ho Chin Soon Research company, een bedrijfje dat kaarten en andere data produceert. Zij zouden ons van de belangrijkste gebieden hier kaartinformatie kunnen leveren en data over waar bijvoorbeeld de moskeen staan. Dat laatste is van belang omdat de maleiers zo dicht mogelijk bij de moskee willen wonen en de chinesen juist zover mogelijk af van de moskee...

Ondertussen zijn Bart en ik plan eruk aan het brainstormen over hoe een eventueel business eruit moeten komen te zien.

Nog een TV!

13:12 mareku 0 Comments

Net ondekt: ik heb nog een TV: in een van de spiegels van de badkamer... als er nou nog wat op te zien zou zijn zou het helemaal fijn zijn, maar hier hebben ze alleen maleisie 1, 2 of 3... (Nou ja en een paar japanse zenders)

Ik bouw de funda tower en ga wat sporten

11:41 mareku 0 Comments


Op de kamer liggen allerlei leuke dingen - stressballen, kleurpotloden en...LEGO! Ik moet met mijn uitzicht natuurlijk gelijk mijn eigen "FUNDA" toren bouwen!
Vanochtend hier in de gym eerst maar wat huiswerk gedaan. Gelukkig staan er spliksplinter nieuwe aparaten, dus dat was fun - deed een beetje denken aan Interconti in Warschau.
Daarna een proteineshake en wat eten. Wat luieren bij het zwembad (30 graden / bewolkt) tot het begon te onweren en te regenen (altijd klokslag om 17:00). Ik ben nu helemaal bij heb ik het gevoel. Gelukkig maar want vanaf morgen heel vroeg staan er talloze gespreken op de agenda.
Ik heb vandaag het boek: BLINK gelezen. Het gaat over de belangrijkheid van je intuitie als je beslisingen neemt. Er staan hele leuke cases in met voorbeelden waaruit blijkt dat je meestal al direct weet/voelt of iets goed is of niet. Ook leuk: hoe je dat gevoel kan beinvloeden.
Must read dus...
Verder helemaal niets gedaan - behalve mijn blog dan eindelijk weer eens bijgewerkt. :-)