De laatste loodjes...

15:58 mareku 0 Comments


Weer een vroege start. Het is de laatste ochtend van de conferentie en we beginnen met een gesprek met de mensen van Inman Stories, de funda.tv van de VS. Het wordt geintroduceerd als het eerste huizen video magazine ter wereld. Wij weten gelukkig beter, maar laten hen in de waan.
Wat wel beter is dan funda.tv is dat ze gelijk 50 filmpjes hebben en dat er een team van 7 mensen op gezet is. Marijn en is evalueren nogmaals funda.tv en besluiten om het nogmaals een kans te geven. We hebben concrete ideen door het gesprek gekregen over hoe het anders en beter kan: funda Stories is geboren.

Dan komt Guy Kawasaki op het toneel en houdt een gloedvol betoog over hoe je een nieuw bedrijf moet beginnen en hoe je een start up runt. Het blijkt dat funda op al zijn 10 aandachtspunten de voledige score haalt en we doen de dingen volgens het boekje! Ons bedrijf mantra: We empower People!" kan alleen nog wel wat bekender en we verzinnen ter plekke een aanvalsplan hiervoor. Guy krijgt een staande ovatie voor zijn verhaal - iets wat we nog niet hebben megemaakt. Hij verraadt nog dat hij zijn mooie foto's voor zijn presentatie download bij www.istockphoto.com

Wat hebben we geleerd?
Voor alles: zet de consument in alles wat je doet centraal.
1) funda doet het goed. We blijven voorop lopen qua innovatie
2) funda is ook internationaal heel bekend en ligt goed.
3) aandcahtspunten ook voor ons zijn mapping, video en search.
4) we moeten de opvolging van leads voor de makelaars beter regelen.
5) ons buurtinformatie project is een belangrijke stap vooruit,

Natuurlijk is er daarnaast nog een hele lijst met concrete dingen die we hier gezien hebben en die we direct kunnen implementeren. Brad en ik praten nog even na en we besluiten om e mogelijkheid van een congres in London, december 2006, te onderzoeken. Brad komt hiervoor binnenkort langs in Amsterdam.

Teruglopend naar het hotel struikelen we nog over wat zwervers, die je hier overal ziet. Op zaterdagochtend gaan we naar het Haight district en daar vind ik eindelijk de pet die ik al maanden zoek. Dan vliegen we terug naar Amsterdam, waar we zondagmiddag aankomen. Morgenochtend weer naar funda!

Donderdag en A9 steelt de show

15:57 mareku 0 Comments


Vanochtend dus vroeg op (07:00) om op tijd bij het congres te zijn. Bij de ingang kom ik allerlei bekenden tegen: De mensen uit Lansing, je weet wel de mensen die vanuit de NAR verantwoordelijk zijn voor de contacten met Nederland (de NVM). Ook kom ik mensen tegen uit Spanje van Expocasa.

Wat zijn de trends op het congres?
1) Video
2) Search
3) Mapping
4) Blogs

We hebben bij funda dus al heel wat voor elkaar. Udi Manber (CEO van A9, de searchmachine van Amazon) houdt een presentatie en laat natuurlijk het rondlopen in de buurt zien. Iedereen is bijzonder onder de indruk van deze "killer app". Gelukkig hebben wij het ook vanaf september op funda staan, anders hadden we direct eraan moeten beginnen. Ik heb de url maar even gestolen: https://beta.maps.a9.com/?ypLoc=San%20Francisco,%20CA zodat je zelf het even kan uitproberen. Wat een heel leuke feature is - Thijs en Max opgelet! - is dat als je kilikt op een foto deze vergroot wordt. De OOOHs en AAAHs gaan maar door terwijl der Udi door San Francisco wandelt.

Als volgende spreker is de CEO van oodle aan de beurt. Zij zijn een soort veilingkijker maar dan voor classifieds in de VS. Het is nog niet helemaal perfect, maar het geeft aan wat er kan gebeuren. Door de zipcode van de gebruiker te vragen, kunnen ze een hele leuke local search in de advertenties uitvoeren en dat is belangrijk want je gaat als je in New York woont niet een tweede hands matras in SF ophalen... Jaap.nl is een beetje een nederlandse onroerend goed oodle.

In de pauze lopen we even de Walgreen binnen, de locale kruitvat met ingebouwde apotheek. Het vreemde is dat de zieke mensen helemaal naar achterin de zaak moeten lopen voor hun medicijnen, terwijl de gezonde mensen hun sigaretten direct bij de counter kunnen halen...

We lunchen met Thijs Stoffer en Carol and Miriam van ICREA. We hebben een lang gesprek over het businessmodel van ICREA en hoe funda een rol kan spelen in de lancering van een nieuwe website voor global distinctive properties.

We krijgen terug in het congres ook nog een goochelaar met cijfers te zien. Heel knap weet hij bij elke datum de juiste dag van de week te noemen en kan hij 5 willekeurige cijfers in het kwadraat uitrekenen zonder zijn hempje op te lichten.

In de toiletten blijft het een komen en gaan van vreemde mannen.... De een pakt zijn bus haarlak om zijn haren weer eens aan zijn schedel vast te plakken, terwijl een ander zijn tanden wit houdt met een speciale witsel potlood

Mapping is ook een belangrijk onderwerp op het congres en we krijgen demo's van Realbird, globexplorer, where to live, mapmuse en mapquest. Zoeken op kaart wordt een belangrijke nieuwe ontwikkeling in de VS. Marijn en ik kijken elkaar tevreden aan.
Opvallend is trouwens dat bijna alle spreker presenteren met Firefox en niet met IE.

Inman connect 2005 begint

15:56 mareku 0 Comments


(ja ja ik weet dat ik nu een blog in de toekomst schrijf - 31 juli ? - maar ik kan moeilijk terug in de tijd)

Goed nu begint het dus echt, natuurlijk hadden we gisteren ook interessante gesprekken en hebben we reversed publishing aan Richard uitgelegd en hebben we zo-ie-zo nog eens goed nagedacht over funda en nieuwe ideen gehad, maar dit is waarvoor we gekomen zijn.

We moeten eerst ons registreren. Ik heb ons telefonisch ingeschreven bij ene Elain Baker. We gaan opzoek naar haar en komen een oude vrouw schuifelend op de gang tegen. Je raad het al: Elain! Ze is erg in haar nopjes met de dropjes (rijmt!) die we me hebben genomen voor haar en het fundabakje maakt haar sprakeloos. Mij ook want ik krijg direct 3 kussen te verwerken en een gratis StarBucks card (nummer twee dus).

Eigenlijk begint het echte congres pas vanmiddag. Vandaag zitten we op "Boot Camp" en wel de bootcamp over leadgeneration en conversion. In een compleet uitverkocht huis zitten we met zijn allen in een warme zaal. Hoewel zitten? Er staan ook nog een paar honderd mensen. Google legt uit dat 60% van de mensen bij hen op onroerend goed nationaal zoekt, 20% regionaal en 20% lokaal. O, ja het meisje laat ook nog housingmaps zien en verteld tussen neus en lippen door dat Paul Rademacher, de jongen die deze site inmekaar heeft gedraaid, zojuist aangenomen is bij Google...

Er gaat wat mis met een microfoon en we zitten allemaal even stil voor ons uit te staren. Brad heeft direct een idee:
Quote:
Say hi to your neighbour
Direct begint iedereen met elkaar te praten en een hels kabaal breekt los. Marijn en ik kijken elkaar aan en barsten in lachen uit.

De cijfers van de sites in de VS (in mln unique visitors)
homestore 6.9 mln
homegain 4.5 mln
realestate 1.5 mln

Daar komen met funda dus met zo'n slordige 2.4 mln dus goed vanaf!

De BootCamp valt vor de rest een beetje tegen: hoe adwords werkt, wat een lead is, hoe je een lead converteerd; we weten het eigenlijk allemaal al.

Op naar Louis en Chelsea van HomeGain met wie we afgesproken hebben om eens bij te praten. We gaan diep in op hun businessmodel - leadgeneration. Een gemiddelde lead kost bij hen tussen de $10 en $20. Wat interessant is dat ze veel werken met affiliates. Dat kan voor ons ook interessant zijn. We spreken af om contact te houden. Ze zijn erg onder de indruk van de funda object services.

Dan start het echte congres. Brad begint met een verhaal van en soldaat die hem vanuit Irak vroeg om een gratis Inman abonnement, alsof het daar al niet erg genoeg is...
Hij geeft aan dat hij dat natuurlijk direct geregeld heeft en de zaal geeft hem een warm aplaus. Dat valt in het niet bij wat er gebeurd als Brad aankondigt dat diezelfde Sergant Appletree hier is, in de zaal. Als hij op het podium komt is er een staande ovatie en beginnen naast me een paar meisjes te huilen. Thank you for our service for our country roept Brad en de zakdoeken komen masaal te voorschijn.

Volgende gast is Kendra Todd. In Nederland een beetje onbekend, maar in de VS een held want ze is winnaar van het programma The Aprentice
Tatata! het licht gaat uit, maar er gebeurt niets. Nog een keer toeters en bellen: weer niets. Dan komt ze maar gewoon het podium opgeklommen.
Ja Donald Trumps haar is echt, maar niet van kleur, ja she loves real estate en haar schoenen heeft ze echt helemaal zelf gekocht. Verder heeft ze niet zoveel te melden.

Na nog wat meer technical dificulties volgt een act van The Inventables Ze laten zachte magneten zien, droog water, buigbaar plastic, papier dat kan ruiken, inteligent touw. Noem maar op!
Het is duidelijk: als je denkt dat iets niet kan of bestaat, blijkt het vaak wel te kunnen of te bestaan...

Nu volgt een discussieronde waar ook een van mijn helden aan mee doet: Craig Newmark, oprichter van craig's list. Ook Richard doet mee en er ontstaat een levendige discussie. Wat is de rol van uitwisselingssystemen? (op sterven na dood). Steeds meer traditionele makelaars beginnen een hotshop ernaast. Craig geeft an dat customer service key is en blijft. Van wie zijn eigenlijk de huisadvertenties? Van de makelaar is de conclusie. Nog een Google cijfer: 50% van de zoekers naar real estate zoekt naar huisadvertenties, 33% naar makelaars.

Er is ook sprake van triage lead teams. Een groepje mensen die leads direct onderverdeelt en vervolgens veredelt.

Die avond zijn Marijn en ik zo moe dat we roomservice wat eten laten brengen op mijn kamer en vroeg, heel vroeg in slaap gevallen.
Morgen weer een hele volle dag.