Wordt het de Rolls of toch maar de Ferrari?

15:47 mareku 0 Comments

Na een niets gezegende workshop over realtor reclame, was ik net op tijd voor de advanced BlackBerry bijeenkomst en ik heb er weer een heleboel handige truukjes bij geleerd. Als je in messages "L" intoetst kan je bv direct een antwoord schrijven zonder door 3 menus te moeten. Enz. Enz. Ik heb een hele syllabus meegekregen en ik zal er kopietjes van laten maken.

Na de BB workshop was het tijd voor de exibition: een enorme hal vol stands met de gekste zaken voor makelaars. Opvallend was dit jaar dat bijna op elke stand wel en auto stond die je kon winnen; van een gewone hummer, tot een Ferrari 360 en zelfs een Rolls Royce. Phantom. Die kreeg je als je iemand aanbracht die een huis kocht in een nieuwe villawijk. Ik heb net gevraagd wat de prijzen waren van die villa's, maar meer dan een paar ton zal het toch wel geweest zijn.

Ook werd er een nieuwe huizensite geintroduceerd: www.realestate.com een nieuwe site van Barry Diller - je weet nog wel die man die we in San Fransisco hebben horen spreken. Ook John Kerry liep over de beursvloer (hij heeft niet echt meer veel te doen ) en zoals ik inmiddels gewend ben, wilde hij direct met mij op de foto....

Om 5 uur al had ik een diner afspraak met Richard Sommers en dat was zo als gebruikelijk heel leuk en interessant. Zo hoorde ik dat Stewart Wolff (je weet wel van Homestore) net een Schots Kasteel er bij heeft gekocht en wat de plannen zijn met HomeGain, waar ichard nu CEO van is. Het plan is: oppeppen en zo snel als mogelijk verkopen. Huizensites zijn HOT in de VS. Ziprealty - een internet makelaardij- gaat binnenkort naar de beurs en zal waarschijnlijk 300 - 400 miljoen dollar ophalen.
We spraken ook nog even verder over Europa, want Richard heeft met alle huizensites daar intensief gesproken. Dat gaf weer goede inside informatie.
Brad Inman, de man van de beurs in SF waar Marijn, Thijs en ik in September waren (en de eigenaar van HomeGain), organiseerd inJanuari een seminar in New York en Richard nodigde mij ook voor een diner met Brad - Dat lijkt me erg leuk en de moeite waard omdat wij ook aan een seminar aan het denken zijn. Note voor Marijn: zie je wel dat het de moeite waard was om die man vriendelijk te groeten in de hotelgang...

Het eten bij Vito (hele grote steaks) was zo zo, de wijn die Richard bestelde was geweldig en redelijk prijzig: $ 500.... (rustig maar Eric: hij betaalde.... )

Richard moest nog twee uur rijden en had de volgende ochtend vroeg een ontbijt sessie met Fidelity aan wie hij de tent wil verkopen. Ik was dus weer op tijd terug, gelukkig maar, want ik begin het nu toch wel te merken dat het intensieve dagen zijn.

Esmeralda Marcos move over!

15:47 mareku 0 Comments

Vandaag begint met een meeting met Max (aan het zwembad...)
We bespreken wat leuke nieuwe ideeen en initiatieven. Ik laat Max achter en ren naar het conventie centrum voor een volgend onderdeel van de Disney seminars. Deze gaat over management. Het gaat er nogal strikt aan toe daar en het doet voor nederlandse begrippen bijzonder overdreven aan. Niet voor de aanwezige makelaars natuurlijk. Uitgebreid wordt de 24 pagina brochure door genomen over hoe castmembers (zo heten medewerkers bij Disney) er uit moeten zien. Zo te zien in de zaal vallen er veel aanwezigen bij voorbaat al af. Maar ja een typische realor vrouw van 50 plus herken je ook van mijlen ver. Denk aan miss Piggy en je heb een aardig idee hoe dat is.
Maar hoe overdreven ook er is in afgezwakte vorm toch iets te zeggen voor de Disney aanpak: het schept duidelijkheid. Toch eens vragen aan Mike (of Arjan 0) ?) om voor funda ook zoiets te ontwikkelen...

Daarna volgen hele goede meetings met de Polen en de Ieren. Dan is het tijd om te shoppen en als goede Hollander doe ik dat natuurlijk in de outlet centre. maar dan wel de PREMIUM outlet centre. Hier kan je Gucci Versace etc kopen voor een prikkie. Dat kan ik natuurlijk niet zo maar voorbij laten gaan. Ik weet me goed in te houden totdat ik zie dat ze bij de Reebok winkel vandaag een speciale actie hebben: 3 halen, 2 betalen!!
Hoe ik het allemaal weer terug krijg? Geen idee.

Terug in het hotel snel de smoking aan en de glimmende zwarte schoenen: het is International Night Out. Fotocamera vergeten, maar ik verzeker je de plaatjes zijn het zelfde als die van vorig jaar. Alle bekenden waren er en de wijn vloeide rijkelijk...

De dag waarop het echte werk begint.

15:46 mareku 0 Comments

De dag begint vroeg. Zeven uur op snel ontbijt alle spullen bij elkaar zoeken en op weg naar het conventie centrum. Daar staan al enorme rijen voor de registratie. Het peroneel blijkt ook hier een gemiddelde leeftijd te hebben van 80... En ik maar altijd denken dat alle bejaarden naar florida komen om van hun oude dag te genieten (denk aan de golden girls) maar nee ze komen hier om te werken!

Het centrum zelf is gigantisch schiphol past er wel tig keer in en er zijn vijf (!) Auditoria die elk groter zijn dan de stopera. Maar ja er worden dan ook 25000 makelaars verwacht.
Als ik alle toegangskaarten, pasjes en tickets eindelijk heb ren ik naar auditorium 320 voor het seminar over de economische situatie in de VS. Dit is het beroemde seminar van David Lereah: de vastgoed expert van Amerika. Hij wordt kort geintroduceerd en na een kwartier weten dat hij van spinazie houdt en hoe zijn vrouw heet, hun drie kinderen en zelfs de naam van de poes...
Met een indrukwekkende schier eindeloze reeks van grafieken toont hij aan dat de huizenprijs nog wel even zal doorgroeien in de VS. Dat is goed nieuws: dat heeft namelijk ook een positieve uitwerking in nederland. Met name het aantal transacties neemt in de VS toe (van 3mln tot 6,5 mln per jaar in de laatste 10 jaar) Daarnaast is er een hele nieuwe markt voor derde (!!!) huizen. Nu bijna elke amerikaan een huis bezit en heel veel een tweede is het tijd voor nummer drie.
De immigranten (2 miljoen per jaar) moeten ook ergens wonen. Daarnaast zijn amerikanen heel mobiel en kan het dus zo maar gebeuren dat in Las vegas de huizenprijzen met meer dan 50% per jaar stijgen.
Ook internet speelt een belangrijke rol - door sites als funda zijn de kosten om een nieuw huis te kopen in tijd en geld omlaag gegaan.
De echo generatie (de kinderen van de babyboomers) die nu dus ongeveer 30 zijn blijven ook huizen kopen. Al zijn de grote huizen van de babyboomers straks waarschijnlijk te groot voor een normale gezinsgrootte en dalen die dus wellicht wel in prijs.

Een olieprijs van boven de ï¿Â½ 80 en een blijvend begrotings tekort van meer dan $ 300 miljard zijn de enige twee zaken die roet in het eten kunnen gooien. De makelaars kunnen gerust zijn: er gaat een zucht van verlichting door de zaal en met een warm applaus wordt david bedankt. Omdat de immigranten straks meer dan 50% van de markt bepalen volgt hierna een seminar over hoe makelaars kunnen opereren in een multiculturele markt. Hard nodig want het hele publiek is wit. 0)

Dan op naar seminar 3: "Service Disney Style" De mevrouw van Disney heeft een geheel nieuwe aanpak van presenteren: ze presenteert namelijk niks!
Allereerst moet de hele zaal opstaan en weer gaan zitten als ze ook iets gezien hebben van Disney. Er blijft dus niemand staan. Vervolgens moet je aan je buurman vertellen wat je eerste emotie wasbij Disney. Daarna maakt ze het nog bonter en vraagt ze mensen naar de zaalmicrofoons te komen en hun mooiste Disney ervaring te belijden aan de hele zaal.

Het geheel verandert al snel in een soort AA meeting: "Hi I am Mary from Missisippi and I want to share with you " blablabla
My life changed. Once in a lifetime experience. na een klein kwartier beginnen de eerste tranen te vloeien. Er staan rijen voor de microfoons: iedereen wil zijn ervaring kwijt.
Waar gaat dit over?

Een kwartier voor het eind laat de mevrouw dan toch wat zien over de Disney Service. Weten we wel dat mensen gemiddelt drie jaar sparen om een weekje naar Disney te kunnen ? Nee maar met de prijzen daar kan ik het me wel voorstellen. Ze geeft zelfs nog een leuk voorbeeld van Service: bij Disney weten ze altijd waar je je auto hebt staan omdat ze het parker terrein hebben ingedeelt naar aankomst tijd. Dus ben je om een uur of half negen aangekomen, dan sta je in Pluto 23.

na nog twee andere workshops wordt het tijd om me om te kleden en naar Wolfgang Puck te gaan, een restaurant in Disney DownTown. Daar hebben we diner met de mensen van Lansing. Het wordt een leuke avond en het kado (een delfts blauwe kerstbal) is de hit van de week.

na een boel chardies en een lekkere wienerschnitzel (Wolfgang is Oostenrijker) rij ik weer terug naar de bewoonde (?) wereld van Orlando.

Kennedy Space Centre en de eerste receptie.

15:45 mareku 0 Comments

Vanochtend met de mannen van Huis & Hypotheek naar Kennedy Space Centre gegaan. Dat is een uurtje rijden door de moerassen hier. Het centrum zelf is enorm groot en het visitors centre kent ook enorme afmetingen. Gelukkig is dit een rustige tijd, dus was het niet zo druk. Met een bus ga je vervolgens het hele terrein af. Een buschaffeur van 93 verteld er een verhaaltje bij. Bij het echte lanceercomando centrum kan je even rondkijken. Er ligt ook een echte apollo raket (zo hadden er nog eentje over ). Er is ook een astronauten hall of fame waar je allerlei leuke feitjes over het astronaut wezen te weten kan komen. Nu ik er nog eens over nadenk word ik toch maar geen astronaut (als je het alleen al ziet word je misselijk)

Laat in de middag waren we terug. Snel omkleden want ik had een ernstig gesprek met Oscar en Gerard. Met de fantastische hulp van Marijn waren we het vrijwel direct roerend eens en kon ik snel door naar de internationale welkoms receptie. Daar heette Marie ons allemaal welkom en introduceerde mij aan de hele zaal (toch al snel duizend mensen... )
Dat betekende direct dat er tijdens de receptie talloze mensen op mij afkwamen die ooit van amsterdam hadden gehoord of die gehoord hadden dat Vincent van Gogh, de painter eergisteren in amsterdam was vermoord... Ik liet ze maar in de waan en kon hen nog als detail vertellen dat de moordenaar van Gogh na afloop ook nog een oor afsneed. Ik geloof niet dat die mensen ooit nog naar amsterdam durven te komen.
Natuurlijk was de hele wereld weer aanwezig en ik kon in mijn balboekje gelijk allerlei afspraken noteren.
Timo deelde kaartjes voor een gala uit en was nog populairder bij alle vrouwen (van boven de 50) dan anders. Ik ging terug naar het hotel en hield een taxi aan die net een man kwam brengen voor het gala: het was Richard Sommers - waar ik zondag een afspraak mee heb. Wat een toeval, of had het zo moeten zijn. Ik was voorlopig dus toch nog niet weg. Maar ik moest ook nog dit verhaaltje maken en morgen zit het programma bomvol. Dus een uurtje later alsnog naar hotel, waar ik nu met een bordje macaroni achter mijn armadaatje zit.