De introductie van Google natural

15:52 mareku 0 Comments

We beginnen weer om 08:00.
Google en Overture presenteren de laatste ontwikkelingen. weinig nieuws (Google local), wel blijkt er een enorme industrie te zijn onstaan rondom zoekmachines. Services voor ranking, welk advertentiewoord je moet kopen en hoe je die het best kan gebruiken in je tekstadvertentie. Het is meteen een miljoenenbusiness. Ik denk dat we daarvan ook nog veel zullen zien in Nederland.

Gelijk wordt een nieuw fenomeen geintroduceerd: Google natural. Het staat voor hoe je normaal zonder betaling op Google terug te vinden bent. Dit in tegenstelling tot Google paid.

Hoe langer ik hier alles aanhoor hoe meer overtuigd ben ik van het idee om in Nederland een soort gelijk congres over leads te organiseren. Het is belangrijk dat de makelaars dit weten en gaan gebruiken.

Funda doet het helemaal niet verkeerd - ook niet in vergelijking met de grote amerikaanse huizensites. Wij scoren ca. 2.2 miljoen unieke bezoekers per maand.
1) Realtor 3.72
2) Homegain 3.42
3) Homestore 2.00
4) Yahoo 1.90

Het particuliere model werkt niet in de VS. Sites als Sellmyhome, forsalebyowner etc. hebben weinig succes. Het blijkt een minderheid te zijn die zijn huis rechtstreeks wil/kan aanbieden.
De rol van de aankoopmakelaar verandert snel en meer aandacht moet gegeven worden aan welk voordeel de makelaar de potentiele koper nu biedt. In vele gevallen is dat onduidelijk.

Na een afronding van Brad is het congres afgelopen.
gelukkig maar want het is rennen naar onze voorstelling (La Cage au Folles) die al om 19:00 op Broadway begint. Morgenochtend nog snel even het nieuwe planetarium bekijken in het Natural History Museum want daarna vliegen we richting Amsterdam.

De dag dat ik Craig ontmoet en wat leer over internet Leads

15:51 mareku 0 Comments

Om 08:00 (!) uur begint het congres met een discussie over de makelaardij in NY. Dottie is lid van het pannel ("I loooooove Real Estate!") Het blijken Amsterdamse toestanden te zijn in Manhattan en de markt is mooi verdeelt. Weinig kans voor en op innovatie.

Vlak daarna is Craig Newmark spreker. Craig is oprichter van craigslist.com een amerikaanse versie van marktplaats.nl zeg maar. Alleen met dit verschil dat craigslist enorm idealistisch opgezet is met communities die de verschillende onderdelen van de site beheren. Craig gaf aan dat hij niet verwacht dat huizenverkopers nu massaal hun huizen op craig/marktplaats achtige sites gaan aanbieden. belangrijke zaken als goed door het aanbod kunnen zoeken, goede presentatie zijn heel belangrijk. daarnaast speelt ook vertrouwen een grote rol: als makelaars iets aanbieden geeft dat een grote mate van vertrouwen dat wat er staat ook correct is. Bij particulieren is dat niet het geval.

Na afloop in de koffiepauze sprak ik nog wat verder met Craig. het bleek dat de verkoop van marktplaats aan Ebay ook in de Vs een schok veroorzaakt heeft. Ebay is voor 25% aandeelhouder van Craigslist (omdat vroeger partners van Craig hun belang aan Ebay verkocht hebben - wat Craig trouwens als verraad betitelt) 0)
Ebay heeft heel veel macht. CRaig verwacht dat ze nog verder op het gebied van makelaardij gaan penetreren. Dat zal dan met andere sites moeten gebeuren dan die ze nu hebben, gezien de bovenstaande problemen. Ik ben benieuwd. Met craigslist amsterdam gaat het goed al staat er nog weinig op... Craig heeft 600.000 pageviews per seconde en zo'n 6,5 miljoen unieke bezoekers per maand.

Op de gang kom ik Richard Ward tegen (we zitten op een "halo hoe gaat het? " relatie niveau). Lawrence Lessig, professor van Stanfford, herhaalt zijn brijante presentatie over innovatie. Zijn stelling is dat we niet moeten vechten tegen technologische veranderen maar beter er op in kunnen spelen. Helemaal mee eens!

Vervolgens wordt er een parrallel getrokken tussen de vacature sites en de huizensites. Er is een discrepantie tussen het aantal mensen dat huizen zoekt op internet en het aantal verkopers dat adverteert op internet (net zoals in nederland dus). 75% zoekt, 4% van de bestedingen zijn online. Dat was in de vacture markt ook zo, maar de omslag heeft zich daar inmiddels voltrokken en beide sprekers denken dat zo iets dergelijks ook de komende jaren bij de huizenmarkt gaat gebeuren. Hun bedrijven (housevalues en ziprealty) zijn beide overigens net naar e beurs gegaan voor een slordige 400 miljoen elk...

Het volgende pannel gaat over leads. dat blijkt een dusdanig groot onderwerp te zijn, dat ik besluit om daar een aparte powerpoint aan te wijden (komt zo eind januari). Alan Dalton van Homestore zit er verveelt bij te kijken. Homestore zakt steeds verder weg in de peilingen. Het is dat ze ook de site van Realtorr.com mogen verzorgen anders waren ze weggevaagd.

Wat wel duidelijk is is dat we bij funda nog meer kwalitatief onderzoek moeten doen. wanneer doen zoekers wat en waarom,. War missen ze nog op funda?

Ik lunch met Thijs Stoffer die -ook toevallig!- net in NY is. Hoe die jongen overal ter wereld altijd per toeval aanwezig is is mij een raadsel
We hebben het over de IT commissie van ICREA waar ik in blijkt te zitten. Na 1 zin begrijp ik het al niet meer....

In de middag weer alles over leads (voor de ppt dus) en met name hoe je ze verrijkt en converteerd.

Het congres begint en Marque ontmoet Dottie.

15:51 mareku 0 Comments

Vanochtend was er nog tijd om het vernieuwe Museum fort Modern Art te bekijken. Het was er enorm druk want het is nog maar een paar weten open. Het gebouw is twee keer zo groot geworden en de kunst is prachtig tentoongesteld. Vele beroemde werken vanaf de twintigste eeuw hangen en staan er.

In de middag geregistreerd en een kleine expositie van real estate innovations bekeken. Weinig innovaties eigenlijk. Het blijft maar rond de 360 graden en andere virtual tours en videos hangen. Ook weer de zelfde kantoorautomatiseringssystemen, al gingen die nu meer in hoe je leads verder kan gebruiken in je CRM systeem en dat is toch weer wel interessant.

Uiteraard was er ook een receptie en daar ontmoette ik onder andere Dottie Herman. Dottie is één van de belangrijkste makelaars van Manhattan en was een echte amerikaanse over de top vrouw. "Marque that's hilarious!", "Marque you're kidding right?" en meer van dat soort standaard zinnen. Ze vertelde dat een gemiddeld appartementje in Manhattan 1 miljoen dolar kost en dat de prijzen nog steeds stijgen. Zelf maakte ze nauwelijks gebruik van internet voor haar objecten: er is een enorme vraag. Ik probeerde har duidelijk te maken dat het verstandig is er wel gebruik van te maken: des te meer mensen weten dat iets te koop staat en dus gaat de prijs nog verder omhoog. Bij haar 5de chardonay haakte ze geloof ik af...

Dat kwam mij wel goed uit - konden we op tijd naar Hal Sparks. Hal had een stand up comedian show op Broadway. Hal is acteur en speelt een hoofdrol in de ongelooflijk populaire tv serie Queer as Folk.

Gelukkig zag Hal mij in het publiek zitten en kon ik hem na afloop nog wat tips geven

Met Brad in het circus

15:50 mareku 0 Comments

Vanochtend eerst naar Ellis Island. Nog nooit geweest eigenlijk en dat terwijl het zo belangrijk is in de geschiedenis van de VS. Ik geloof dat 25% van de bevolking voorvaderen heeft gehad die via dit eiland de VS zijn binnengelaten. Het was bijzonder mistig en regenachtig, maar dat maakte de sfeer mischien wel juist zo treffend. Je kan je niet voorstellen dat mensen maanden ziek op zee zaten en dan als eerste dit eiland zagen en de toelatingsprocedure moesten doorlopen. Zoals altijd was er ook hier een educatieve film en was er een show gemaakt van de tentoonstelling. We keken nog naar de vermelding van één van mijn voorvaderen: Hugo Joosten op een grote muur buiten op het eiland.

In de middag even wat rondkijken en beetje slapen want 's avonds hebben we een diner met Brad en Richard.

Dat dineris heel gezellig en informatief. Brad heeft het helemaal gehad met makelaars blijkt. Nu kan ik me daar wel iets bij voorstellen als je je beseft dat in de VS de makelaardij nou niet echt professioneel geregeld is en er enorm veel weerstand tegen over veranderingen zijn. Ook spelen regionale verschillen een grote rol en is het dus lastig om mensen op 1 lijn te krijgen.

Toch heeft Brad al zijn energie weer gestoken in het congres en heeft hij interessante sprekers uitgenodigd. Het aantal deelnemers is ca. 550 en dat is best goed te noemen voor een eerste keer (in New York dan).

Brad blijkt ook helemaal in de filmpjes te zitten. Net zoals funda.tv heeft hij films laten maken over hoe mensen in de VS wonen en hoe ze dat beleven. Hij verwacht er veel van. Ik heb hem verteld dat we dat natuurlijk al lang hebben (vond ie niet zo leuk om te horen geloof ik). De funda CD was echter een schot in de roos en hij heeft ook wel interesse om meer te horen over Verhuisbericht.

De vriend van Richard dronk meer en meer, in ieder geval meer dan hij kon verdragen en hoe langer de avond vorderde hoe minder van zijn gelispel kon volgen. Alfredo is een grote dramaqueen dus zijn gebaren hielpen ons om in iedergeval het onderwerp te raden...

We aten in Circo een filiaal van Cirque uit Las Vegas. Het eten begint nu al eentonig te worden... Waarom hebben en eten amerikanen altijd en eeuwig het zelfde. Je kunt de menukaart dromen.

Veronica(de vriendin van Brad) had zich bij binnenkomst versproken: "we have an other dinner at 10:00" Maar ze deden hun best om net te doen of ze mee aten
Ja voor amerikanen is niks te veel: ook niet twee eetafspraken op de zelfde avond. Gelukkig was het dus niet zo laat afgelopen en konen we vroeg naar bed.