De dag dat ik Craig ontmoet en wat leer over internet Leads

15:51 mareku 0 Comments

Om 08:00 (!) uur begint het congres met een discussie over de makelaardij in NY. Dottie is lid van het pannel ("I loooooove Real Estate!") Het blijken Amsterdamse toestanden te zijn in Manhattan en de markt is mooi verdeelt. Weinig kans voor en op innovatie.

Vlak daarna is Craig Newmark spreker. Craig is oprichter van craigslist.com een amerikaanse versie van marktplaats.nl zeg maar. Alleen met dit verschil dat craigslist enorm idealistisch opgezet is met communities die de verschillende onderdelen van de site beheren. Craig gaf aan dat hij niet verwacht dat huizenverkopers nu massaal hun huizen op craig/marktplaats achtige sites gaan aanbieden. belangrijke zaken als goed door het aanbod kunnen zoeken, goede presentatie zijn heel belangrijk. daarnaast speelt ook vertrouwen een grote rol: als makelaars iets aanbieden geeft dat een grote mate van vertrouwen dat wat er staat ook correct is. Bij particulieren is dat niet het geval.

Na afloop in de koffiepauze sprak ik nog wat verder met Craig. het bleek dat de verkoop van marktplaats aan Ebay ook in de Vs een schok veroorzaakt heeft. Ebay is voor 25% aandeelhouder van Craigslist (omdat vroeger partners van Craig hun belang aan Ebay verkocht hebben - wat Craig trouwens als verraad betitelt) 0)
Ebay heeft heel veel macht. CRaig verwacht dat ze nog verder op het gebied van makelaardij gaan penetreren. Dat zal dan met andere sites moeten gebeuren dan die ze nu hebben, gezien de bovenstaande problemen. Ik ben benieuwd. Met craigslist amsterdam gaat het goed al staat er nog weinig op... Craig heeft 600.000 pageviews per seconde en zo'n 6,5 miljoen unieke bezoekers per maand.

Op de gang kom ik Richard Ward tegen (we zitten op een "halo hoe gaat het? " relatie niveau). Lawrence Lessig, professor van Stanfford, herhaalt zijn brijante presentatie over innovatie. Zijn stelling is dat we niet moeten vechten tegen technologische veranderen maar beter er op in kunnen spelen. Helemaal mee eens!

Vervolgens wordt er een parrallel getrokken tussen de vacature sites en de huizensites. Er is een discrepantie tussen het aantal mensen dat huizen zoekt op internet en het aantal verkopers dat adverteert op internet (net zoals in nederland dus). 75% zoekt, 4% van de bestedingen zijn online. Dat was in de vacture markt ook zo, maar de omslag heeft zich daar inmiddels voltrokken en beide sprekers denken dat zo iets dergelijks ook de komende jaren bij de huizenmarkt gaat gebeuren. Hun bedrijven (housevalues en ziprealty) zijn beide overigens net naar e beurs gegaan voor een slordige 400 miljoen elk...

Het volgende pannel gaat over leads. dat blijkt een dusdanig groot onderwerp te zijn, dat ik besluit om daar een aparte powerpoint aan te wijden (komt zo eind januari). Alan Dalton van Homestore zit er verveelt bij te kijken. Homestore zakt steeds verder weg in de peilingen. Het is dat ze ook de site van Realtorr.com mogen verzorgen anders waren ze weggevaagd.

Wat wel duidelijk is is dat we bij funda nog meer kwalitatief onderzoek moeten doen. wanneer doen zoekers wat en waarom,. War missen ze nog op funda?

Ik lunch met Thijs Stoffer die -ook toevallig!- net in NY is. Hoe die jongen overal ter wereld altijd per toeval aanwezig is is mij een raadsel
We hebben het over de IT commissie van ICREA waar ik in blijkt te zitten. Na 1 zin begrijp ik het al niet meer....

In de middag weer alles over leads (voor de ppt dus) en met name hoe je ze verrijkt en converteerd.

You Might Also Like