The story continues...

08:55 mareku 0 Comments

(From De Volkskrant)

Concurrentie Funda groeit
Van onze verslaggever Merijn Rengers
AMSTERDAM - De concurrentie voor de huizensite Funda neemt snel toe, net op het moment dat de directie van het bedrijf is weggestuurd door grootaandeelhouder NVM (de Nederlandse Vereniging van Makelaars). Ten minste twee grote partijen beginnen op korte termijn initiatieven die sterk lijken op de succesvolste huizensite van Nederland.

Uitleg
Het eerste komt van de Rabobank en het mediabedrijf Talpa van John de Mol. Uit een recente melding bij de mededingingsautoriteit NMa blijkt dat Rabo en Talpa werken aan een ‘online-platform voor woningzoekende consumenten, aanbieders van woningen en aanbieders van producten en diensten op de woonmarkt’. Rabo is al eigenaar van Funda-concurrent Zoekallehuizen.nl.

Volgens een woordvoerder van Talpa wil het mediabedrijf zich meer profileren op het thema wonen. Op dit moment richt Talpa zijn pijlen vooral op voetbal. Daar moet het nieuwe initiatief ‘Woonmerk X’ – dat volgens de zegsman nog in de ontwerpfase verkeert – verandering in brengen.

Een tweede Funda-concurrent, Jaap.nl, gaat aanstaande maandag van start. Deze nieuwe huizensite is een initiatief van een aantal investeerders achter het succesvolle bedrijf Makelaarsland, die samenwerken met een grote bank.

De computers van Jaap zoeken op alle huizensites (ook die van NVM-leden) naar te koop staande woningen, zodat er meer woningaanbod op de site staat dan op Funda. De woningen worden met grote foto’s en uitgebreide omschrijvingen doorgeplaatst. Bob Kuijs, oud-makelaar en een van de investeerders, hoopt zo huizenzoekers weg te lokken bij Funda.

Volgens Kuijs is het een kwestie van tijd dat het huizenaanbod van NVM-makelaars, dat nu nog alleen via Funda te raadplegen is, wordt vrijgegeven. ‘Wij spelen hier op in. Huizenverkopers hebben het recht om op alle goede websites te staan, en niet alleen op Funda.’

Makelaarsland, waarbij Kuijs eveneens betrokken is, blijkt een groot succes. De doe-het-zelf-makelaar groeide in twee jaar tijd uit tot het grootste makelaarskantoor van Nederland, ondanks zware tegenwerking door de NVM. Kuijs verwacht opnieuw tegenwind van de brancheorganisatie. ‘Wij gaan heel ver met het doorplaatsen van informatie, maar we denken dat het wettelijk gezien mag.’

De entree van nieuwe concurrenten is koren op de molen van de voormalige directie van Funda, die vorige week door de NVM aan de kant werd gezet. De oud-directeuren wilden snel stappen zetten om de website concurrerend te houden, maar kregen daarvoor geen steun van de NVM.

You Might Also Like